Thuismonitoring in de regio

Een samenwerking tussen Rivas & Huisarts en Zorg (HenZ)

Bij het Beatrixziekenhuis en de huisartsenpraktijken in de regio Gorinchem wordt de druk op de zorg verminderd door een innovatieve samenwerking tussen Rivas Zorggroep en Huisarts en Zorg (HenZ).

Mensen met chronische aandoeningen zoals COPD, astma, hartfalen en verhoogd vasculair risico voeren thuis zelf hun metingen in via Patient Journey App. Een digitaal team van wijkverpleegkundigen houdt deze gegevens nauwlettend in de gaten.

Wanneer nodig, wordt er doorverwezen naar de huisarts of specialist. Deze hybride zorgpaden leiden tot efficiëntere zorg en minder onnodige consulten.

Mieke van der Wielen - Schmeits is werkzaam bij HenZ als Projectleider Innovatie

De uitdaging

De toenemende zorgvraag door vergrijzing en complexere aandoeningen zorgt voor een grote druk op de zorginstellingen. Traditionele zorgpaden voldoen niet meer om iedereen tijdig te helpen. Mensen met chronische aandoeningen, hebben regelmatige controles nodig, wat veel capaciteit vraagt van zorgverleners. De vraag naar een oplossing die zorg voor deze mensen eenvoudiger, toegankelijker en efficiënter maakt, werd steeds groter.

De oplossing

Rivas en HenZ hebben hybride zorgpaden ontwikkeld waarbij thuismonitoring een centrale rol speelt. Via Patient Journey App kunnen mensen zelf thuis hun gezondheid monitoren. Metingen, zoals ademhalingsfrequentie of bloeddruk, worden veilig doorgestuurd naar een digitaal team van wijkverpleegkundigen. Dit team beoordeelt de gegevens en beslist of een huisarts of specialist moet worden ingeschakeld. Dit verlaagt de druk op de zorg, vermindert het aantal (poliklinische) afspraken en geeft mensen meer regie over hun gezondheid.

Mieke van der Wielen-Schmeits, projectleider Innovatie bij HenZ, legt uit: “Het is uniek dat we de zorgpaden in Patient Journey App lijnonafhankelijk hebben ingericht. Mensen die gebruik maken van de app en door een verergering van de klachten van de eerste naar de tweede lijn worden verwezen (of vice versa), kunnen gebruik blijven maken van dezelfde app. Het meetprotocol wijzigt en de informatie in de app wordt aangepast naar de situatie die past bij de gezondheidssituatie. Het digitaal wijkteam speelt hierbij een cruciale rol die de mensen snel naar de juiste zorgverlener leiden.”

Sinds de introductie van deze hybride zorgpaden maken al meer dan 450 mensen in de regio Gorinchem gebruik van de app. Deze aanpak leidt niet alleen tot minder heropnames, maar ook tot een aanzienlijke vermindering van controle-afspraken. Voor mensen met bijvoorbeeld COPD is het gebruik van één app voor zowel de huisarts als het ziekenhuis een groot voordeel. Ze hoeven niet meer verschillende systemen te gebruiken, wat zorgt voor overzicht en gemak.

We zijn gestart met vijf zorgpaden en inmiddels hebben meer dan 450 mensen zich aangesloten. Het mooie is dat mensen zich veilig voelen door de constante monitoring, en in veel gevallen nemen familieleden, zoals kinderen, ook actief deel aan het proces
— Han van 't Hof, programmamanager Zorg Dichtbij van Rivas

Koppeling Huisarts Informatie Systeem (HIS)

Om de samenwerking tussen het digitale team en huisartsen verder te optimaliseren, is er een koppeling gerealiseerd met het Huisarts Informatie Systeem (HIS). Hierdoor hebben huisartsen en praktijkondersteuners direct inzicht in de monitoringgegevens van hun patiënten, zonder extra inlog of handelingen. Dit bespaart tijd en zorgt voor een soepelere samenwerking tussen eerstelijns- en tweedelijnszorg.

Zinnige Zorg voor de Toekomst

Het succes van deze hybride zorgpaden sluit aan bij de ambities van het Integraal Zorgakkoord (IZA), dat ernaar streeft dat in 2026 70% van de zorgpaden hybride wordt aangeboden. Dit vereist verdere samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen, zorgverzekeraars en technologische partners.

Han van 't Hof, programmamanager Zorg Dichtbij van Rivas, voegt toe: “We zien deze manier van zorgverlening als essentieel voor de toekomst. Niet alleen omdat we hierdoor meer mensen kunnen helpen, maar ook omdat we de zorg persoonlijker maken. In de toekomst willen we de zorgpaden uitbreiden met nieuwe aandoeningen om nog meer mensen te bedienen.”

Conclusie

De samenwerking tussen Rivas en HenZ toont aan dat hybride zorgpaden een effectieve manier zijn om de zorg toegankelijker en efficiënter te maken. Door gebruik te maken van thuismonitoring, krijgen mensen meer controle over hun gezondheid en wordt de zorgverlener ontlast. Deze innovatieve aanpak is een belangrijke stap richting duurzame en toekomstbestendige zorg.

Podcast

Nieuwsgierig naar het hele verhaal hoe Rivas en HenZ dit samen geregeld hebben? Mieke van der Wielen - Schmeits, projectleider Innovatie van Huisarts en Zorg en Han van 't Hof, programmamanager Zorg Dichtbij van Rivas, vertellen in de podcast Digitale zorg. Je kunt de podcast hier beluisteren

Wil je meer weten over hoe deze samenwerking bijdraagt aan betere zorg?

Neem contact op met Casper Craamer - Patient Journey Lead