Preoperatieve screening

Jeroen Bosch Ziekenhuis

De Anesthesiologie afdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) heeft Patient Journey App geïmplementeerd om de PreOperatieve Screening (POS) efficiënter te maken. Via de app vullen patiënten een triage-vragenlijst in en begeleidt ze vervolgens gedurende het hele traject richting een operatie.

Maarten van Wijk is werkzaam bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis als anesthesioloog.

Nieuwe aanpak POS

De COVID-19-pandemie heeft het JBZ gedwongen om snel in te grijpen. Electieve operaties moesten worden afgeschaald, maar essentiële behandelingen voor oncologie, traumatologie en verloskunde gingen door. Dit vergde een nieuwe aanpak voor de POS, waar voorheen jaarlijks zo’n 18.000 fysieke consulten plaatsvonden. Voorafgaand aan de implementatie van de app werden patiënten  door anesthesiologen handmatig geselecteerd voor een fysiek of telefonisch consult, wat tijdrovend en inefficiënt was, met daarnaast ongewenste variaties in beoordeling.

Triage in Patient Journey App

Om het proces te stroomlijnen, ontwikkelden de anesthesiologen een triage-algoritme (PACMAN) dat geïntegreerd werd in de Patient Journey App. Patiënten die in aanmerking komen voor een operatie worden uitgenodigd voor het gebruik van de PJA. Eén van de eerste stappen in de app is het invullen van een triage-vragenlijst. Op basis van de antwoorden bepaalt het algoritme of een telefonisch consult volstaat of dat een fysiek consult noodzakelijk is. Dit systeem reduceert het aantal fysieke consulten met 70%, zonder een toename in perioperatieve complicaties​.

De koppeling met het EPD zorgt ervoor dat automatisch patiënten worden uitgenodigd in Patient Journey App als een operatie geïndiceerd is. Deze koppeling is essentieel gezien het groot aantal patiënten dat in de app komt.

Voordelen voor Patiënten, medewerkers en ziekenhuis

Dankzij de triage kan 70% van de patiënten veilig telefonisch worden gescreend, wat leidt tot een forse vermindering van het aantal fysieke POS-consulten. Doordat een telefonisch consult minder tijd kost dan een fysiek consult is er daarnaast ook een lagere werkdruk voor de POS medewerkers. Tevens is een betere planning mogelijk doordat de telefonische screening de patiënten betreft met minder comorbiditeit.

Door deze efficiëntere planning zijn er minder POS medewerkers nodig om de patiëntenstroom te verwerken, een besparing van ongeveer 100.000,- euro op jaarbasis. Anders gezegd: door een triage vooraf kan met dezelfde hoeveelheid personeel een capaciteitsuitbreiding worden gerealiseerd van 20%.  

Bovendien hoeven patiënten die voor een telefonisch consult in aanmerking komen niet naar het ziekenhuis te komen, wat tijd, geld en werkverzuim bespaart​ voor de patiënt.

De implementatie heeft geleid tot een capaciteitsuitbreiding van 20%

Een besparing van 100.000 euro terwijl de werkdruk is afgenomen en het werkplezier is verhoogd

Patiëntbegeleiding en -ervaring

De app biedt niet alleen een efficiëntere triage, maar begeleidt patiënten ook tijdens het hele preoperatieve traject. Via push-notificaties worden patiënten op de hoogte gehouden van belangrijke afspraken, zoals nuchter zijn of het stoppen met bloedverdunners. De timing van de push-notificaties is gekoppeld aan de operatiedatum. Wanneer de datum onverhoopt wijzigt, wordt de timing van de push-notificaties hier automatisch op aangepast.

Deze continue begeleiding zorgt ervoor dat patiënten goed voorbereid zijn op hun operatie en vermindert het aantal last-minute annuleringen​.

Toekomst

Op dit moment wordt er gewerkt aan een uitbreiding van het algoritme. Naast de triage-uitkomst van telefonisch of fysiek consult zal een deel van de patiënten geschikt zijn om volledig digitaal gescreend te worden. Bij deze laatste groep wordt automatisch de inhoud van Patient Journey App aangepast en krijgen de patiënten informatie te zien over de anesthesie techniek en wordt vervolgens geïnformeerde toestemming verkregen. Volledig digitale screening zal leiden tot een volgende efficiëntieslag in de POS.

Wil je meer informatie?

We komen graag met je in contact.