Digitale informatie voorziening
ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis)
Het ETZ is al een tijdje bezig om de informatievoorziening naar patiënten toe te digitaliseren. Het ziekenhuis biedt nog steeds de papieren folders aan, maar verwijst patiënten nu steeds vaker naar de website en vanaf nu ook naar de Patient Journey App.
Sandra Schuermans
Communicatieadviseur bij het ETZ en is onder andere verantwoordelijk voor patiëntcommunicatie
Aanleiding
“We zagen als ziekenhuis dat onze patiënten steeds digitaler zijn tegenwoordig. Mensen zijn veel meer gericht op hun telefoon. Als ik naar mezelf kijk ook: bijvoorbeeld als ik bij de gemeente kom, als ik ergens toegangsbewijzen voor wil hebben zoals bioscoopkaartjes, ik doe alles op mijn telefoon. Ook ouderen maken steeds meer gebruik van een smartphone of tablet.”
“Ook ouderen maken steeds meer gebruik van een smartphone of tablet.”
Voordelen voor ETZ
Het drukken van folders is, los van dat het niet meer zo van deze tijd is, ook een grote kostenpost voor het ziekenhuis. Het komt regelmatig voor dat grote hoeveelheden folders tegelijkertijd aangevraagd worden en vervolgens weer worden weggegooid omdat er iets gewijzigd is in de folder. De app is altijd up-to-date en kleine veranderingen zijn snel aangepast.
Een app op je telefoon heb je altijd bij je. Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om zogeheten notificaties naar patiënten te sturen vanuit de app. Hiermee kun je patiënten alert maken op bijvoorbeeld het stoppen met bepaalde medicijnen of het nuchter zijn voor een operatie. Je krijgt daarmee de informatie op het moment dat je deze nodig hebt. In een folder krijg je alle informatie tegelijkertijd en je bent dan sommige zaken misschien snel weer vergeten. Via de app wordt op het juiste moment relevante informatie gegeven.
“Het drukken van folders is, los van dat het niet meer zo van deze tijd is, ook een grote kostenpost voor het ziekenhuis.”
Voordelen voor de patiënt
Patiënten vinden het heel fijn om op deze manier de informatie in gedeeltes te ontvangen. De meerderheid wil de informatie via een app ontvangen en vindt het fijn om de informatie te ontvangen wanneer het daadwerkelijk van belang is. Daarnaast hebben tegenwoordig steeds meer mensen mantelzorgers om zich heen. Op zulke momenten is het ook fijn dat je voor je ouders of andere naasten de behandeling mee kan volgen en de juiste informatie krijgt.
“De meerderheid wil de informatie via een app ontvangen en vindt het fijn om de informatie te ontvangen wanneer het daadwerkelijk van belang is”
Feedback van de artsen en verpleegkundigen
De artsen en verpleegkundigen die de app nu gebruiken zijn heel erg enthousiast: “Dit vinden patiënten veel fijner, ik ben gestopt met het uitdelen van folders, patiënten zijn heel enthousiast.” Daarnaast geeft Sandra aan dat sinds ze de app ziekenhuisbreed aanbieden er steeds meer afdelingen zijn die zich aan willen sluiten.
Het voordeel van de app is dat we bijvoorbeeld een algemeen ziekenhuisfilmpje aan het begin van de behandeling in de app kunnen plaatsen. En ook bijvoorbeeld een instructiefilmpje over revalidatie en oefeningen, ook erg handig.
Wat zou je in de toekomst aan de app willen verbeteren?
“Tot nu toe kan eigenlijk bijna alles wat ik vraag en als het niet kan dan blijkt iemand anders het ook al gevraagd en is Patient Journey App er al mee bezig. Patient Journey App is heel innovatief en loopt vaak voor op mijn vragen. Wat eventueel nog handig kan zijn is dat je van de ene behandeling kan doorverwijzen naar een andere behandeling.”
Wil je meer informatie?
We komen graag met je in contact.